ΠΟΛΥΓΩΝΟ

Μη Συνδεδεμενος Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε

Μύθοι πέρι υγείας

Πήγαινε κάτω  Μήνυμα [Σελίδα 1 από 1]

1 Μύθοι πέρι υγείας Την / Το 17/9/2011, 05:22

sun

avatar
V.I.P Member
V.I.P Member
Το να «σπας» τις αρθρώσεις των δαχτύλων οδηγεί σε αρθρίτιδα:
Το «σπάσιμο» των αρθρώσεων στα δάχτυλα δεν είναι κάτι απλά τρομερά εκνευριστικό, αλλά μπορεί να καταστρέψει την υγεία των χεριών σας. Ένα πράγμα ωστόσο που δεν θα αποκτήσετε είναι αρθρίτιδα όπως έχουν αποδείξει οι έρευνες. Μία από αυτές, που παρακολούθησε 300 τύπους που αρέσκονται να «σπάνε» τα δάχτυλά τους, αποκάλυψε πως οι συμμετέχοντες που το έκαναν σπανιότερα δεν είχαν περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσουν αρθρίτιδα από εκείνους το έκαναν πιο συχνά. Ωστόσο, η έρευνα έχει επίσης δείξει πως «σπάζοντας» τις αρθρώσεις, πράγματι καθιστά πιο ευαίσθητο στο πρήξιμο των χεριών και στη μειωμένη δύναμη της παλάμης σας.


Η τσίχλα χρειάζεται επτά χρόνια για να χωνευτεί:
Αυτό αποτελεί ένα διάσημο αγαπημένο «μυστικό» εδώ και χρόνια, ειδικά ανάμεσα στα παιδιά. Όμως αντίθετα με ότι μπορεί να σας είχαν πει οι συμμαθητές σου στο σχολείο, σίγουρα δεν χρειάζονται επτά χρόνια για να χωνέψει κανείς μία τσίχλα που έχει καταπιεί. Μάλιστα κάτι τόσο μικρό μπορεί να ταξιδέψει μέσα στο σύστημά σου σε κανονικό ρυθμό.


Μπορούμε να θεραπεύσουμε τον λόξυγκα:
Κανείς δεν είναι σίγουρος για το τι προκαλεί τους λόξυγξες, οι οποίοι συμβαίνουν όταν το διάφραγμα έχει ακούσιους σπασμούς, αν και ορισμένες τροφές, ποτά και πράξεις ίσως τους ενεργοποιούν. Δεν υπάρχει σίγουρος τρόπος για να τους ξεπερνάμε, αν και οι περισσότεροι από εμάς φαίνεται πως έχουν κάποια δική τους ξεχωριστή θεραπεία, όπως ένα τρόμαγμα, τις εφτά γουλιές νερό ή το κράτημα της αναπνοής. Υπάρχουν κάποιες μέθοδοι αντιμετώπισης των επίμονων λοξύγκων, οι οποίες μπορούν να τους αντιμετωπίσουν για λίγες ώρες, αλλά η αποδοτικότητά τους συζητείται. Οι λόξυγκες που μας πιάνουν είναι απολύτως αθώοι και η πιο σίγουρη θεραπεία είναι απλώς να τους αφήσουμε να φύγουν μόνοι τους.


Όταν φτερνίζεσαι, η καρδιά σου σταματάει:
Ακόμα ένας διάσημος μύθος είναι πως η καρδιά σου κυριολεκτικά «πηδάει» ένα χτύπο όταν φτερνίζεσαι. Κι άλλες χαζομάρες! Όταν φτερνίζεται κάποιος, η πίεση στο στήθος του αυξάνει καθώς εισπνέει και πέφτει όταν εκπνέει, έτσι ο ρυθμός της καρδιάς επηρεάζεται, όμως να είστε σίγουροι πως συνεχίζει να χτυπά.


Χρησιμοποιούμε μόνο 10% του μυαλού μας:
Πολλοί αγωνιζόμενοι στα τηλεοπτικά reality show μπορούν να υποστηρίξουν το αντίθετο, αλλά στην πραγματικότητα το ανθρώπινο είδος χρησιμοποιεί την πλειοψηφία του εγκεφάλου του. Εικόνες έχουν δείξει πως μάλιστα χρησιμοποιούμε γύρω στο 60% του μυαλού μας ενώ κοιμόμαστε ενώ μία έρευνα που χρησιμοποιεί τη διέγερση του ανθρώπινου εγκεφάλου μέσω ηλεκτρισμού αποκάλυψε πως δεν υπάρχουν ανενεργές περιοχές στο μυαλό.


Οι πολλές ασκήσεις κοιλιακών ισοδυναμούν με τέλεια «six pack»:
Μακάρι να ήταν τόσο εύκολο όσο να κάναμε καμιά διακοσαριά κοιλιακούς την ημέρα... Όλοι οι άντρες έχουν ένα «six pack», το πρόβλημα όμως με πολλούς από εμάς είναι πως είναι κρυμμένοι κάτω από ένα πλαδαρό στρώμα λίπους. Η πρώτη σας αποστολή είναι να κάνετε πολλές αγγειοκαρδιακές ασκήσεις για να ξεφορτωθείτε το άσχημο στομάχι σας. Εάν το πετύχετε αυτό, οι τέλειοι κοιλιακοί σας θα αναλάβουν οι ίδιοι τα υπόλοιπα...

2 Απ: Μύθοι πέρι υγείας Την / Το 17/9/2011, 06:11

ham

avatar
moderator
moderator
Έχω και άλλους ιατρικούς μύθους:

- Ο κρύος καιρός φέρνει αρρώστιες
Μελέτες για τη μεταφορά ψύξης έδειξαν ότι άτομα, που βρέθηκαν σε συνθήκες ψύξης, δεν έχουν περισσότερες πιθανότητες να αρρωστήσουν σε σχέση με εκείνα που δε βρέθηκαν σε τέτοιες συνθήκες. Η μόνη αλήθεια είναι ότι μπορεί το κρύο να σας κρατήσει σε κλειστούς χώρους, όπου έχετε περισσότερες πιθανότητες να κολλήσετε κάποιο μικρόβιο.

- Η πράσινη βλέννα είναι ένδειξη λοίμωξης
Η άποψη ότι το χρώμα της βλέννας έχει σημασία είναι ένας μύθος, που ακόμα και οι γιατροί πιστεύουν. «Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι τα αντιβιοτικά ελαττώνουν τη διάρκεια μίας ασθένειας, στην οποία εμφανίζεται πράσινη βλέννα» αναφέρεται στο βιβλίο.

- Χάνετε τη μεγαλύτερη ποσότητα θερμότητας από το κεφάλι σας
Δεν υπάρχει επιστημονική απόδειξη σχετικά με το κεφάλι και την απώλεια θερμότητας. Θα χάσετε θερμότητα μέσω οποιουδήποτε μέρους του σώματος μείνει ακάλυπτο.

- To γάλα προκαλεί την παραγωγή φλέγματος
Σύμφωνα με έρευνα, που έγινε σε 330 ασθενείς, περίπου δύο στους τρεις πίστευαν ότι το γάλα αυξάνει την παραγωγή φλέγματος. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν αληθεύει. Σε ένα πείραμα οι εθελοντές είχαν κρύωμα και κάποιοι από αυτούς ήπιαν πολύ γάλα. Οι ρινικές εκκρίσεις δεν αυξήθηκαν σε εκείνους που ήπιαν περισσότερο γάλα, ούτε παρουσίασαν βήχα ή κυκλοφοριακή συμφόρηση.

- Τα αντισυλληπτικά χάπια δεν λειτουργούν τόσο καλά με αντιβιοτικά
Μία επισκόπηση της βιβλιογραφίας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα κοινά αντιβιοτικά δεν επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα των αντισυλληπτικών χαπιών. «Είναι πολύ πιο σημαντικό να παίρνετε το χάπι κάθε μέρα την ίδια ώρα από το να ξοδεύετε χρόνο ανησυχώντας για τα αντιβιοτικά,» γράφουν οι συντάκτες του βιβλίου.

- Οι εργένηδες έχουν καλύτερη σεξουαλική ζωή από τους έγγαμους
Μπορεί να νομίζετε ότι οι εργένηδες φίλοι σας περνάνε καλά αλλά φαίνεται ότι οι συγκεκριμένοι περνούν περιόδους έντονης ξηρασίας, όταν δεν βγαίνουν με κάποια. Το αποτέλεσμα είναι ότι οι παντρεμένοι κάνουν συνήθως περισσότερο σεξ σε διάστημα ενός έτους σε σύγκριση με τους εργένηδες.
Σύμφωνα με σχετική έρευνα το 43% των παντρεμένων ανδρών ανέφεραν ότι έχουν σεξουαλικές επαφές 2 με 3 φορές την εβδομάδα τη στιγμή που το αντίστοιχο ποσοστό για τους ελεύθερους είναι 26%. Τα ποσοστά ήταν ελαφρώς χαμηλότερα αλλά παρόμοια για τις γυναίκες. Οι παντρεμένοι επίσης έχουν περισσότερους οργασμούς και κάνουν πιο συχνά στοματικό σεξ.

- Η ζάχαρη προκαλεί στα παιδιά υπερένταση
Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι η ζάχαρη δεν επηρεάζει τη συμπεριφορά των παιδιών, αν και οι περισσότεροι γονείς τείνουν να πιστεύουν το αντίθετο. Σε μία έρευνα ειπώθηκε στους γονείς ότι τα παιδιά τους είχαν καταναλώσει ζάχαρη και εκείνοι ανέφεραν προβλήματα συμπεριφοράς αλλά στην πραγματικότητα, τα παιδιά είχαν καταναλώσει ροφήματα χωρίς ζάχαρη.

- Θα πρέπει να πηγαίνετε στην τουαλέτα τουλάχιστον μία φορά την ημέρα
Αυτό είναι η μισή αλήθεια, λένε οι συντάκτες. Οι τακτικές κινήσεις του εντέρου εμποδίζουν τη δυσφορία και τη δυσκοιλιότητα, αλλά ένα απόλυτα υγιές άτομο μπορεί να μην αφοδεύει κάθε μέρα. Για να μιλήσουμε για δυσκοιλιότητα θα πρέπει κάποιος να έχει λιγότερες από τρεις κενώσεις την εβδομάδα.

- Δεν πειράζει αν βουτάτε τα τσιπς σας διπλή και τριπλή φορά στη σάλτσα
Σε μία μελέτη οι επιστήμονες δάγκωσαν ένα κράκερ και στη συνέχεια το βούτηξαν στη σάλτσα, σε σιρόπι σοκολάτας και σε νερό. Έκαναν το ίδιο πράγμα με ένα κράκερ που δεν είχαν αγγίξει. Στη συνέχεια μέτρησαν τα βακτήρια στα dips και στο στόμα τους. Κατά μέσο όρο, τρεις με έξι διπλές «βουτιές» μετέφεραν περίπου 10.000 βακτήρια από το στόμα στη σάλτσα. Και κάθε κράκερ απορροφούσε περίπου ένα με δύο γραμμάρια σάλτσα.

- Τα τρόφιμα που σηκώνονται γρήγορα από το δάπεδο είναι ασφαλή για κατανάλωση
Επιστήμονες, που έκαναν σχετικές δοκιμές, διαπίστωσαν ότι ένα τρόφιμο όταν πέσει πάνω στα πλακάκια ή στο ξύλινο πάτωμα απορροφά μεγάλη ποσότητα βακτηρίων. Τα τρόφιμα δεν παίρνουν πολλά μικρόβια όταν πέφτουν πάνω στο χαλί, αλλά γεμίζουν χνούδι.

- Η ανάγνωση σε χαμηλό φωτισμό καταστρέφει την όραση.
Η ανάγνωση σε χαμηλό φωτισμό μπορεί να κάνει τα μάτια σας να πονέσουν αλλά δεν καταστρέφει την όραση όπως ευρέως διαδίδεται, καθώς δεν προκαλεί μόνιμες βλάβες. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2002 στο British Medical Journal, πρότεινε ότι η καταπόνηση των οφθαλμών μπορεί να οδηγήσει σε μυωπία βασισμένη κυρίως στο γεγονός ότι τους τελευταίους αιώνες η μυωπία έχει αυξηθεί στον πληθυσμό. Οστόσο, ακόμη και αν συμβαίνει αυτό, δεν βασιζόμαστε πλέον σε κεριά και λάμπες πετρελαίου για να διαβάσουμε και επομένως η αύξηση της μυωπίας δεν μπορεί αν αποδοθεί σε αυτόν τον λόγο.

- Όταν ξυρίζουμε τις τρίχες, αυτές μεγαλώνουν γρηγορότερα και πιο σκούρες.
Οι υποστηρικτές αυτού του μύθου προτείνουν κερί για την αφαίρεση των τριχών. Ωστόσο, από το 1928, διάφορες κλινικές δοκιμές έδειξαν ότι το ξύρισμα δεν έχει καμιά επίδραση στο πάχος της τρίχας ή στο ρυθμό που μεγαλώνει. Γιατί λοιπόν τα αποτριχωμένα με κερί πόδια έχουν καλύτερη υφή από τα ξυρισμένα μια βδομάδα μετά? Επειδή οι τρίχες που μεγαλώνουν στα ξυρισμένα πόδια δεν διαθέτουν την λεπτή άκρη που κανονικά διαθέτει η τρίχα δίνοντας αυτήν την αίσθηση της τραχιάς υφής.

- Να πίνετε 8 ποτήρια νερό κάθε μέρα.
Η ιατρική αυτή συμβουλή οφείλει την καταγωγή της σε μια σύσταση που έγινε το 1945 όταν το Εθνικό συμβούλιο ερευνών των ΗΠΑ κατέληξε στο ότι η κατάλληλη ποσότητα πρόσληψης νερού στους ενήλικες είναι 2.5 λίτρα την ημέρα (περίπου 8 ποτήρια). Μεταγενέστερες μελέτες έδειξαν ότι παίρνουμε αρκετή ποσότητα υγρών πίνοντας χυμούς, γάλα, ζεστά ροφήματα αλλά και μέσω της πιο στερεής τροφής. Έτσι δεν είναι απαραίτητο να πίνουμε τόσο νερό επιπλέον. Στην πραγματικότητα η πρόσληψη πολύ μεγάλης ποσότητας νερού, προκαλεί αραίωση των ηλεκτρολυτών του αίματος και τελικά οδηγεί στο θάνατο.

- Τα κινητά τηλέφωνα παρεμβάλλονται με τον ιατρικό εξοπλισμό.
Τον Ιούνιο του 1994, ένα δημοσιογραφικό άρθρο στο Health Facilities Management παρέθετε πάνω από 100 αναφορές περιστατικών όπου κινητά τηλέφωνα παρεμβλήθησαν με ιατρικές συσκευές. Υπήρχαν κάποιες ενδείξεις από αρχικές μελέτες ότι η παρεμβολή μπορούσε να συμβεί σε απόσταση μικρότερη του 1 μέτρου αλλά η εξέλιξη της τεχνολογίας έχει εξαλείψει αυτόν τον περιορισμό. Μελέτη του 2007 που δημοσιεύτηκε στο Mayo Clinic Proceedings κατέληξε στο ότι δεν υπήρξαν παρεμβολές με ιατρικές συσκευές σε 300 τεστ που έγιναν σε 75 διαφορετικά δωμάτια θεραπείας.

- Τα μαλλιά και τα νύχια μεγαλώνουν μετά θάνατον.
Μην πιστεύετε ότι βλέπετε στο CSI. Οι τρίχες και τα νύχια δεν μεγαλώνουν μετά τον θάνατο του ατόμου. Υπάρχει ωστόσο μια βιολογική βάση σε αυτόν τον μύθο όπως υποστηρίζει ο ανθρωπολόγος William Maples. Μετά θάνατον, το δέρμα γύρω από τις τρίχες και τα νύχια αφυδατώνεται και υποχωρεί δίνοντας την εντύπωση ότι αυξάνονται σε μέγεθος.

- Η κατανάλωση γαλοπούλας φέρνει υπνηλία!!!.
Στην Αμερική είναι διαδεδομένος αυτός ο μύθος. Η αλήθεια είναι ότι το κρέας της γαλοπούλας διαθέτει ένα χημικό που λέγεται τρυπτοφάνη. Αυτή είναι ένα βασικό αμινοξύ που σχετίζεται με την δημιουργία σεροτονίνης, ενός βασικού νευρο-διαβιβαστή, που ρυθμίζει τον ύπνο και την διάθεση του ατόμου. Όμως και το κοτόπουλο και το βοδινό κρέας έχουν παρόμοια επίπεδα τρυπτοφάνης ( 0,31 γρ. ανά 100 γρ. κρέατος ) ενώ τροφές όπως το τυρί περιέχει περισσότερη τρυπτοφάνη από την γαλοπούλα. Αυτό που στην πραγματικότητα σας φέρνει υπνηλία μετά το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι δεν είναι η γαλοπούλα αλλά το αλκοόλ και οι βαρετές συζητήσεις με τους συγγενείς.

http://polygono.sosforum.net

3 Απ: Μύθοι πέρι υγείας Την / Το 17/9/2011, 11:17

xstyl

avatar
administrator
administrator
μπραβο ρε παιδια. πραγματικα παρα πολυ ενδοιαφερον αυτα που βαλατε!!!! μπραβο πραγματικα!!!!

4 Απ: Μύθοι πέρι υγείας Την / Το 18/9/2011, 03:54

sun

avatar
V.I.P Member
V.I.P Member
εμένα πάντως όταν ήμουν παιδάκι ( tongue ) μου λέγαν πως άμα καταπιώ πολλές τσίχλες θα κολλούσε το έντερο μου! και φανταζόμουν πάντα το έντερο μου με πάρα πολλες τσίχλες να κολλάει και για κάποιο λόγο και τα πνευμόνια μου στα οποία να σχηματίζεται ένα τεράστιο πλέγμα από τσίχλες....
μέχρι και σήμερα που ξέρω πια ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο από τον φόβο και μόνο που είχα αποκτήσει δεν καταπίνω ποτέ την τσίχλα μου!!!
geek
είμαστε τελικά έρμαιοι των φόβων μας..

Επιστροφή στην κορυφή  Μήνυμα [Σελίδα 1 από 1]

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης